Vesiskootterin huolto

Vesijetti on luonteeltaan leikkisä menopeli tuhansien järvien maahan. Eri merkkejä ja malleja on markkinoilla runsaasti niin aloittelijalle kuin kokeneemmallekin kuljettajalle. Omaa käyttötarkoitusta vesijetin hankinnan yhteydessä kannattaa miettiä. Onko tarkoituksesi ostaa vesiskootteri kesämökille satunnaista hauskanpitoa varten vai järjestää kuljetuksia rannalta toiselle? Isommat vesiskootterit soveltuvat myös esimerkiksi vesihiihto harrastuksen yhteyteen.

Hintahaarukat vaihtelevat erittäin laajasti vanhemmista muutaman tuhannen euron vesiskoottereista uusiin useiden kymmenien tuhansien eurojen laitteisiin.

Uuden tai käytetyn vesiskootterin omistajana on syytä huolehtia, että laitteesi tarpeelliset huollot on suoritettu huolto-ohjelman mukaisesti. Uuden tai käytetyn vesiskootterin säännöllinen huoltaminen lisää omaa ajoturvallisuuttasi, pidentää laitteen käyttöikää ja mahdollinen jälleenmyyntiarvo ei laske ainakaan sen takia, että huolloista on tingitty. Uudessa vesiskootterissa valmistajan takuu säilyy kun huollot suoritetaan ohjeiden mukaisesti. Käytetyssä vesiskootterissa takuu on jo rauennut, joten voit huollattaa laitteesi joustavammin valmistajan määrittämien merkkihuoltamoiden ulkopuolella.

Kausihuollon merkitys kasvaa kevään ja kesän lähestyessä kun ajokausi on taas alkamassa. Mikäli kausihuoltoa ei ole tehty ajokauden päätteeksi syksyllä (suositeltavaa) tai esimerkiksi talvisäilytyksen aikana, ennen ensimmäisiä ajoja on todella tärkeää huolehtia, että tarvittavat huollot ovat suoritettu.

Ennen oman vesiskootterin hankkimista Ajoneuvokeskitys suosittelee tutustumaan harrastukseen ja eri vaihtoehtoihin vuokraamalla vesiskootterin vaivattomasti palvelumme kautta.

Moottoriöljyt ja suodattimet

Moottoriöljyjen ja suodattimien säännöllisestä uusimisesta ei kannata tinkiä moottorin rikkoutumisen tai suorituskyvyn heikkenemisen uhalla. Moottorin ja sen osien optimaalisen toiminnan varmistamiseksi öljyjen ja suodattimien vaihto on järkevää tehdä vähintään kerran vuodessa. Useimmat vesiskootterit ovat nykyisin nelitahtisia, mutta liikenteessä on myös edelleen kaksitahtisella moottorilla varustettuja laitteita. Varmista, että vesiskootteriisi tulee oikean laadun moottoriöljyä ongelmien välttämiseksi. On suositeltavaa, että moottoriöljyjen vaihtamisen yhteydessä myös öljynsuodatin vaihdetaan uuteen. Muista uusia myös polttoaine sekä ilmansuodatin säännöllisin väliajoin ja laitteesi kiittää sinua.

Akku

Vesiskootterin akut ovat pääsääntöisesti samankaltaisia 12 voltin akkuja kuin esimerkiksi moottoripyörissä ja moottorikelkoissa. Ajoneuvokeskitys suosittelee käyttämään suljettua ja tiivistä akkua. Sillä vältytään tilanteessa kuin tilanteessa siltä, että akkuhappoa ei pääse valumaan akun ulkopuolelle vesiskootterisi rakenteisiin eikä maamme vesistöihin. Toiseksi asennuspaikat saattavat olla ahtaita. Jokainen laite on kuitenkin yksilönsä. Käytäntö joka soveltuu tiettyyn merkkiin ja malliin, ei välttämättä toimi kaikissa. Mikäli vesiskootterisi ei ole ajossa pitkään aikaan oli sitten kesä tai talvi, suosittelemme irrottamaan akun sähköjärjestelmästä. Akkua kannattaa varastoida viileähkössä (ei pakkasessa) ja kuivassa tilassa varaustaso täyteen ladattuna. Ajokauden ulkopuolella muutaman kuukauden välein akku on kannattavaa ladata täyteen, jotta kesän kynnyksellä ei tule ikäviä yllätyksiä ensimmäisten ajojen yhteydessä.

Talvisäilytys

Kaikilla vesiskootterin omistajilla ei välttämättä ole omaa lämmintä tallia, missä säilyttää vesiskootteria turvallisesti. Suositeltavaa olisi että talvisäilytyspaikka on mietittynä etukäteen, sillä vesiskootterin säilyttäminen talven yli pakkasessa voi aiheuttaa paljon ikäviä yllätyksiä, kun lumet alkavat sulamaan ja uusi ajokausi on jälleen käsillä. Vesiskootterin kaikki tarvittavat huoltotoimenpiteet on optimaalisinta suorittaa talven aikana ajokauden ulkopuolella. Ajoneuvokeskitys suosittelee valitsemaan talvisäilytyspaikaksi yrityksen jolla on säilytykseen sopivat tilat ja kokemusta vesiskootterien huoltamisesta. Alan yritykset tarjoavat kattavia talvisäilytyspaketteja ja kevään tullen ajovalmis laite on valmiina käyttöösi.

Mikäli sinulla kuitenkin on tilat ja osaamista hoitaa talvisäilytys ja tarvittavat huollot itse tässä muutama vinkki vesiskootterisi oikeaoppiseen kunnossapitoon ja säilytykseen:

  • Kesän viimeisellä ajokerralla lisää polttoaineen sekaan lisäaine talvisäilytyksen ajaksi tankkauksen yhteydessä. Lisää polttoainetta tankin täydeltä ja varmista, että lisäaine pääsee leviämään järjestelmään kokonaisuudessaan.
  • Sekoita 50:50 suhteella vettä ja glykolia lisäten se jäähdytysjärjestelmään.
  • Tarvittavien nesteiden ja suodattimien vaihto.
  • Tarkasta sekä puhdista suihkupumppu.
  • Irroita akku talvisäilytyksen ajaksi ja muista pitää varaustasoa yllä esimerkiksi ylläpitolaturilla.
  • Rungon ja korin huolellinen pesu ja puhdistus. Kun vesijettisi on pesty ja kuivattu kannattaa lopuksi lisätä vaha pintaan. Käsittelyn jälkeen suojaa ajoneuvosi peitteellä pölyn ja epäpuhtauksien välttämiseksi.

Kaikilla eri vesijettivalmistajilla on omakohtaiset ohjeensa valmistamansa ajoneuvon tarkemmista huoltotoimenpiteistä joihin on tärkeää tutustua huolellisesti. Varmista, että toimit ohjeiden mukaisesti ongelmien välttämiseksi.